Cap als reportatges totals

La Professora del Departament d’Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili i Vicepresidenta de la Mesa per la Diversitat en l’Audiovisual (CAC), Iolanda Tortajada, acaba de publicar una ressenya de l’obra Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d’un fet global, l’adaptació al català que els periodistes Carles Solà i Marta Muixí han fet del llibre Couvrir les migrations, de l’autor i periodista belga, Jean Paul Marthoz. Us l’oferim tot, seguit.

978-84-86469-35-1-328x463

Cap als reportatges totals, de tot el procés migratori  
Marthoz presenta el llibre com un manual que ens ha de permetre encarar la responsabilitat que suposa el tractament del fet migratori. Responsabilitat indefugible, segons l’autor, per tot aquell periodisme que es considera d’interès públic i que té com a propòsit que la ciutadania estigui ben informada. Estem, doncs, davant d’un llibre compromès, i que no se n’amaga.

Amb l’objectiu d’aconseguir una cobertura proactiva de les migracions, Marthoz estructura el seu treball en dues parts: una primera on es presenten tot un seguit d’eines i una segona en la qual s’introdueix l’agenda temàtica de la immigració. Quant als recursos, hi ha un primer capítol centrat en l’estat de la qüestió del fet migratori i, després, sis capítols més on s’aborden diversos temes. S’hi proposa apostar per cobrir la normalitat i quotidianeïtat de les comunitats d’immigrants, la personalització i l’enfocament d’interès humà. Aquestes idees, àmpliament compartides i defensades per aquells i aquelles que miren d’impulsar representacions més diverses i complexes, estan exposades amb claredat. L’autor ens ofereix arguments per reforçar-les i, alhora, ens dóna pistes sobre com dur-les a terme. Aquest és el tarannà del llibre i, per a mi, un dels seus valors.

Una de les propostes més innovadores i destacables és la de l’elaboració de reportatges totals, és a dir, reportatges que descriguin tot el procés de la immigració, a través de l’organització d’equips plurals que responguin als interessos de les diferents comunitats i les investigacions d’àmbit multinacional. Per exemplificar-ho, s’hi exposen bones pràctiques com ara la de l’International Consortium of Investigative Journalists.

A més d’aquests aspectes, l’autor reflexiona sobre qüestions ètiques i de llenguatge. Marthoz aposta per presentar els fets en un context que els doni sentit, fent que els periodistes es responsabilitzin de la imatge que donen del món, i per un enfocament intercultural. El periodista ha de conèixer tant les cultures de les quals parla com els mitjans de la immigració, les xifres han de substituir les impressions i cal emprar un llenguatge acurat. A la pàgina 85, Marthoz cita a Albert Camus per recordar-nos que si no anomenem bé les coses contribuïm a la desgràcia del món.

Aquesta primera part es tanca amb un recull de documentació i bibliografia, i en tornarem a trobar al final. El segon bloc del llibre consisteix en una agenda temàtica on s’explica el fet migratori a través de diversos apartats on s’encaren, principalment qüestions polítiques i econòmiques que ens ajuden a entendre la complexitat d’aquest fenomen.

Traduir la contribució de Marthoz suposa ja un gran valor en ella mateixa, però els adaptadors catalans han afegit a la llista de recursos i referències que incloïa l’original alguns de més propers i escaients per a la realitat catalana. A més, han enriquit el llibre amb nous enllaços i materials actualitzats i hi han incorporat les reflexions de nou experts i expertes en migracions des de les perspectives del periodisme, l’acadèmia i l’associacionisme.

L’edició de Pol·len Edicions està molt cuidada i l’obra s’ho val. És un manual ple de reflexions, arguments i recursos que, tot i que està pensat, principalment, per a estudiants, també és un bon instrument per a professionals de l’àmbit de la comunicació, investigadors i investigadores, membres d’associacions d’immigrants i grups culturals i, per què no, per al públic en general. En definitiva, i com en Carles Solà apunta a la introducció del llibre, per a totes aquelles persones que es pregunten per les conseqüències de la pràctica periodística.

Nota de l’editora: El llibre es pot adquirir a qualsevol llibreria de Catalunya, es pot comprar a través del web de Pol·len Edicions (en paper) i al portal Edi.cat (e-book).

Calen corresponsals de les migracions?

academia-de-lladres-22

La periodista, Marta Muixí, a càrrec de l’adaptació del llibre Corresponsals de les migracions juntament amb el periodista de TV3, Carles Solà, director de Tot un món, demostra per què calen corresponsals de les migracions amb un recull d’exemples mediàtics ben reveladors.

Les perles de Corresponsals de les migracions
Pitjant a sobre l’enllaç precedent podreu descobrir com l‘Avui, El Pais, El Periódico, TVE, RAC1 i d’altres mitjans inclouen exemples de pràctiques que contribueixen a estereotipar les persones migrades, en molts casos, relacionant-los amb la delinqüència.

Aquest material serà un punt de partida per les sessions de presentació del llibre i de debat que estem preparant a Catalunya. Mentrestant, no us perdeu l’article en relació al llibre que Marta Muixí va fer al seu bloc Mons possibles.

“El llibre pretén treure del ‘gueto’ les informacions sobre les migracions”, Marthoz presenta el manual al Col·legi de Periodistes

El periodista belga i professor de Periodisme Internacional, Jean-Paul Marthoz, ha presentat avui dia 23 de gener l’adaptació catalana del llibre Corresponsals de les migracions al Col·legi de Periodistes de Catalunya, un manual que pretén “treure del gueto les informacions sobre les migracions”. Davant d’una vuitantena de persones, estudiants, periodistes i membres d’organitzacions de drets humans que han participat del debat, Marthoz ha assegurat que l’obra “no és una Bíblia”, però intenta “posar a prova els valors profunds d’una societat” i recorda “com les migracions són a l’economia, a la societat i en molts d’altres àmbits”.

La presentació oficial del llibre, que ha comptat amb part dels 162 mecenes que van fer-lo possible, ha estat dinamitzat pels periodistes Carles Solà, director del programa Tot un món (TV3) i la periodista Marta Muixí. L’acte ha estat acollit per l’Alícia Oliver, de la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes. Us oferim un recull fotogràfic de l’acte d’avui, que ha superat totes les expectatives de públic.

Què és?
Corresponsals de les migracions és una guia per a periodistes i persones interessades en un millor tractament informatiu del fet migratori. L’obra aborda temàtiques oblidades com ara les migracions Sud-Sud o proposa recomanacions per evitar estereotips i visions paternalistes. L’obra inclou articles d’experts com ara Xavier Giró (UAB), o els periodistes Diego Salazar i Sandra Camps, la darrera present a l’acte.

On trobar-lo?
El llibre ja està disponible per adquirir-lo en paper aquí al web de Pol·len Edicions http://www.pol-len.cat/products/corresponsals-de-les-migracions i a les llibreries. Ajudeu-nos a fer tota la difusió que pugueu a Twitter @Corresponals_m @pol_lenedicions o a Facebook (Pol·len Edicions).

Presentem el llibre Corresponsals de les migracions

corresponsals_cartell1_petitEl gran dia ha arribat, la guia imprescindible per a periodistes és una realitat palpable. L’adaptació al context català i espanyol de l’obra de Jean Paul Marthoz, Couvir les migrations, es pot trobar ja a les llibreries. Voldríem convidar-vos a la presentació del nou llibre Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d’un fet global (2013) que tindrà lloc el pròxim dia 23 de gener a les 18:30h al Col·legi de Periodistes (Rambla Catalunya, 10, Principal, Barcelona). El propi autor viatjarà des de Bèlgica per a l’ocasió.

Qui participarà en la presentació?
•L’autor, el periodista belga i professor de Relacions Internacionals, Jean-Paul Marthoz•El director del programa Tot un món TV3), Carles Solà•La periodista Alícia Oliver, de la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya

La presentació inclou un debat amb periodistes i representants d’organitzacions de drets humans dinamitzat per la periodista Marta Muixí. Hi sou totes benvingudes.

Quin és el contingut del llibre?

Corresponsals de les migracions és una guia per a periodistes i persones interessades en un millor tractament informatiu del fet migratori. L’obra aborda temàtiques oblidades com ara les migracions Sud-Sud o proposa recomanacions per evitar estereotips i visions paternalistes. L’obra inclou articles d’experts com ara Xavier Giró (UAB), o els periodistes Diego Salazar i Sandra Camps.

Ajudeu-nos amb la difusió!

El llibre ja està disponible per adquirir-lo en paper aquí al web de Pol·len Edicions http://www.pol-len.cat/products/corresponsals-de-les-migracions i en breu a llibreries. Ajudeu-nos a fer tota la difusió que pugueu a Twitter @Corresponals_m @pol_lenedicions o a Facebook (Pol·len Edicions).

Fins dimecres, doncs! Us hi esperem!

Video: Cal evitar presentar les migracions com un fenomen “estrany”

La portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, reinvindica una cobertura informativa del fet migratori més humana, ja que segons es queixa s’acostuma a considerar les migracions com un “fenomen estrany”, vinculat a xifres i no a les històries de les persones que en són protagonistes. Cuevas, que també dóna suport a l’edició del llibre Corresponsals de les migracions, de Jean-Paul Marthoz, considera que si els mitjans no s’oblidessin que darrere les migracions hi ha persones, es podria contribuir a l’apropament i la convivència en la societat.

Corresponsals de les migracions from El Tinter on Vimeo.

Demà dimarts dia 24 de juliol finalitza el període de recaptació de suports econòmics i socials al portal Verkami per poder tirar endavant l’edició en català del llibre. Trobareu l’enllaç de la campanya aquí: http://www.verkami.com/projects/2260-corresponsals-de-les-migracions#question_answers-2260

Video: Els i les periodistes han de mostrar sensibilitat en entrevistar persones immigrades

La coordinadora de l’Espai Avinyó i activista de Drets Humans, Tània Adam, reivindica una millor cobertura informativa de les migracions, com en el llibre Corresponsals de les migracions. Un major coneixement del context i sensibilitat a l’hora d’entrevistar les persones immigrades són ingredients imprescindibles que haurien d’incorporar tots i totes les professionals de la comunicació.

Tania Adam from El Tinter on Vimeo.

Video: Els mitjans haurien de parlar en clau positiva, com ara dels universitaris paquistanesos

Javed Ilyas, de l’Associació de Treballadors Paquistanesos de Catalunya, corrobora les demandes del llibre Corresponsals de les migracions, de Jean-Paul Marthoz. Ilyas reclama que la comunitat d’origen paquistanès no sigui constantment associada a fets negatius als mitjans de comunicació, sinó que es parli dels aspectes positius, com ara els universitaris paquistanesos que hi ha a l’Estat.

Corresponsals de les migracions from El Tinter on Vimeo.

La frase sobre com les ONG poden instrumentalitzar els mitjans

Oxfam International

“Sovint és difícil pels activistes resistir-se a la temptació d’instrumentalitzar els periodistes oferint-los una visió crítica que sembla formar part d’una estratègia de comunicació indirecta de l’ONG. Els activistes avesats a les tècniques comunicatives moltes vegades fan servir declaracions cridaneres o “xoc” que permeten bastir la notícia fent-la atractiva, o bé orienten clarament el periodista cap a un grup i no un altre, decisió sovint dictada per les simpaties polítiques, ideològiques i l’afinitat personal entre els grups d’immigrants”, fragment escrit pel defensor dels drets humans al Marroc, Hicham Rachidi, del Groupe anti-raciste d’accompagnement et de défense des étrangers et des migrants (GADEM), a Couvrir les migrations (2011), de Jean-Paul Marthoz.

Video: Una recomanació en la cobertura de posicionaments racistes

El professor de Periodisme polític i codirector del Màster La Comunicació dels Conflictes Armats, la Pau i els Moviments Socials UAB, Xavier Giró, reclama una de les peticions que apareix al llibre Corresponsals de les migracions, en relació a la cobertura dels posicionaments racistes. Davant d’expressions xenòfobes com ara “Primer els de casa”, Giró insisteix en la necessitat d’aportar una perspectiva crítica. El llibre Corresponsals de les migracions, en aquests moments en procés de finançament a Verkami -fins el 22 de juliol- dedica un apartat a respondre a la pregunta: “Cal donar la paraula als racistes”? (p.111, Capítol 5).No us perdeu el video que segueix.

Corresponsals de les migracions from El Tinter on Vimeo.

Video: Els defectes de la cobertura informativa de les persones refugiades

La portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Pascale Coissard, se suma a les demandes del llibre Corresponsals de les migracions, de Jean-Paul Marthoz. L’entitat, que col·labora amb el llibre, reclama que l’asil polític no sigui l’única raó difosa pels mitjans quan es menciona els refugiats o sol·licitants d’asil. A més, convida els mitjans a visibilitzar les causes que porten als sol·licitants d’asil a d’altres països.

<a